Mondzorgpraktijk Dede

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s

Met het normale mondonderzoek kunnen de meeste gaatjes wel worden opgespoord, maar vooral de tussen de kiezen zijn moeilijk te inspecteren. Om een gaatjes tussen de kiezen te vinden is er een goed hulpmiddel, namelijk een röntgenfoto. Door het maken van röntgenfoto’s kan uw tandarts een beter en compleet beeld krijgen van uw mondgezondheid.

Wat zijn röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Hiervoor gebruiken we een speciaal apparaat.  Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Dit stelt de tandarts in staat om een onderbouwde keuze te maken tussen een behandeling of het nog even in de gaten houden van uw toestand.

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto’s?

Tijdens een halfjaarlijkse controle onderzoekt de tandarts uw mond met een spiegeltje en een sonde. Op die manier kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook ‘in’ de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts het vermoed heeft dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten.

Röntgenfoto’s maken het ook mogelijk om te zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Daarnaast worden röntgenfoto’s gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken en hoe de gezondheid van het kaakbot is. Bij klachten na trekken van een (verstand) kies kan er met een röntgenfoto worden bekeken of er eventueel resten van de kies of tandwortels in de kaak zijn achtergebleven.

Informatie over corona

Tandartspraktijken zijn open voor alle tandheelkundige zorg. De kans dat je besmet raakt met het coronavirus in de tandartsenpraktijk is klein. Maar het is altijd goed om voorzichtig te zijn, ook als je naar de tandarts of mondhygiënist moet.

Lees verder