Mondzorgpraktijk DedeCariës en vullingen

Cariës en vullingen

Cariës en vullingen

Als een tand of kies is aangetast door tandbederf noemen wij dit cariës. De tandarts kan dit sommige gevallen behandelen met een vulling.  Zo kan verdere aantasting van het gebit worden voorkomen en kunnen pijnklachten worden weggenomen.

Wat zijn cariës?

In de loop van de dag vormt zich bij ons allemaal een laagje plak op de tanden en kiezen. Deze plak bestaat uit voedingsresten, speekseleiwitten en bacteriën. Wanneer de plak wordt beïnvloed door suikers, ontstaat er zuurvorming. Dit tast de harde, beschermende glazuurlaag op uw tanden en kiezen aan. Die aantasting is te herkennen aan krijtachtige, witte vlekken op de tanden. Zo ontstaan gaatjes (cariës) door tandbederf. Het glazuur is dan aangetast en moet gevuld worden.

Hoe gaat het vullen van een tand of kies in zijn werk?

De tandarts zal altijd vooraf de behandelmethode met u bespreken. Heeft u bijvoorbeeld een gaatje in uw kies? Dan zal de tandarts vragen of u verdoofd wilt worden. Zo ja, dan krijgt u een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, zal de tandarts het aangetaste deel van de kies wegboren. Nadat de kies grondig gereinigd en droog gemaakt is, kan deze worden gevuld.