Mondzorgpraktijk DedePeriodiek Mond Onderzoek (PMO)

Periodiek Mond Onderzoek (PMO)

Een halfjaarlijkse periodieke controle bij de tandartspraktijk is een belangrijk onderdeel van een goede mondhygiëne. Het is de beste manier om problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen voordat ze ernstiger worden.

Tijdens de periodieke controle zal de tandarts of mondhygiënist uw gebit grondig onderzoeken. Dit omvat het controleren op gaatjes, het inspecteren van uw tandvlees op tekenen van ontsteking of bloeding, het controleren op tandbederf, en het controleren op tekenen van andere mondproblemen zoals tandvleesaandoeningen.

Daarnaast kan de tandarts ook de status van eventuele lopende behandelingen bekijken, zoals het controleren van de voortgang van orthodontissche behandelingen of het controleren van de status van tandheelkundige implantaten.

Tijdens de periodieke controle heeft u ook de mogelijkheid om vragen te stellen over eventuele symptomen of veranderingen in uw mondgezondheid. De tandarts kan u helpen met advies en tips om uw mondhygiëne te verbeteren en u adviseren over eventuele aanvullende behandelingen die nodig zijn om uw mondgezondheid te behouden.

In Nederland wordt iedereen aangeraden om in elk geval elk half jaar naar de tandarts te gaan voor een Periodiek Mond Onderzoek (PMO). Bij de halfjaarlijkse controle van het gebit zal de tandarts ieder tanden en kies inspecteren op cariës en het tandvlees.

Hoe ziet een Periodiek Mond Onderzoek eruit?

Tijdens het halfjaarlijkse onderzoek controleert de tandarts de gezondheid van uw mond en uw gebit. Zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van tandplak, tandsteen en gaatjes, de conditie van uw tandvlees en de ruimte tussen tanden en tandvlees (de zogeheten pockets). Uw tandvlees krijgt een DSPI-score tussen de 0 en 4. Op basis van deze score kan de tandarts uw doorverwijzen naar de mondhygiënist voor een grondige gebitsreiniging en een persoonlijk advies. Bij ernstige tandvleesproblemen zoals parodontitis hanteren wij het paroprotocol van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.

Wanneer heb ik een PMO nodig?

Wanneer de tandarts een diagnose van uw mondgezondheid gesteld heeft, zal hij of zij op basis daarvan met u overleggen hoe vaak u terug moet komen voor een controle. In de meeste gevallen wordt geadviseerd om één keer in de zes maanden een afspraak te maken voor een Periodiek Mond Onderzoek